Po dlouhé pauze způsobené koronavirovou pandemií se opět „rozběhl“ projekt „Young hands on old lands“. Aktivita C2 zaměřená na vaření a tradiční kuchyni zúčastněných zemí probíhala v týdnu od 24. do 28. ledna na naší škole. Přivítali jsme partnerské školy z polských Proszowic, tureckého Anamuru i portugalské Madaleny (Azorské ostrovy). Bohužel situace kolem covid-19 nedovolila přicestovat zástupcům řecké školy z města Karditsa.
V pondělí dopoledne proběhlo slavnostní zahájení projektu, přivítání žáků a učitelů na naší škole, prohlídka školy a cvičné kuchyňky a poté na všechny čekal společný oběd v naší jídelně. Odpoledne pak všechny skupiny přivítal v budově Staré radnice starosta města Michal Rosa. Následovala prohlídka historického jádra města a výšlap na Gablenz.
V úterý dopoledne se do vaření pustily týmy z Portugalska a Polska, turecká skupina vyrazila na Stachelberg. Odpoledne jsme se všichni vydali na Stezku korunami stromů, od které jsme po skončení prohlídky sešli k lázeňské kolonádě. Po návratu do školy následovala ochutnávka portugalského a polského pokrmu. Naši severní sousedi nám servírovali tradiční vánoční polévku – boršč s raviolima a domácí cheesecake. Portugalský tým to vzal z gruntu: nejprve jako předkrm ochutnávku dvou druhů sýrů z Azorských ostrovů i vlastního medu od jednoho z učitelů, dále polévka z tresky, zapečená treska jako hlavní chod a k tomu ještě dezert – sladká rýže se skořicí…
Středeční den jsme strávili skoro celý ve Dvoře Králové nad Labem. Nejprve jsme zamířili na exkurzi do výroby vánočních ozdob, jejíž součástí byl i workshop. Žáci i jejich učitelé si tak mohli ozdobit svoji vlastní skleněnou kuličku. Odpoledne pak patřilo návštěvě ZOO.
Ve čtvrtek dopoledne pomyslnou kuchařskou zástěru přebral turecký tým a pustil se hned ráno do práce. Polský a portugalský tým se vydal na větrný Stachelberg. Odpoledne nás čekala procházka zasněženými a zamrzlými adršpašskými skálami. Po návratu do školy nám turecký tým servíroval ochutnávku jejich tradičních jídel – od čočkové polévky přes hlavní pokrm až po dezert.
V pátek dopoledne jsme si užili na zimním stadionu. Pro některé žáky i učitele to byla jejich první zkušenost s ledními bruslemi! Po obědě v naší školní jídelně následoval kvíz, který prověřil, co vše si jednotlivé týmy zapamatovaly z návštěv jednotlivých míst. No a pak již došlo k slavnostnímu předávání certifikátů a ukončení celé této aktivity…
Projekt bude pokračovat koncem března v Řecku aktivitou C3: Let´s design together.